Соціальне служіння парафії Святого Миколая

с. Лісна Слобідка

Парафіяни с. Лісна Слобідка Отинійського деканату Коломийської єпархії, після отриманих навчань у рамках програми покращення соціального служіння на парафіях УГКЦ, які проводили працівники Карітас Коломия, активно працюють для потребуючих у своєму селі.

Активні волонтери, разом зі своїми священиками о. Василем Дмитруком та о. Віталієм Попадюком, проводять багато акцій та заходів для потребуючих парафіян – перестарілих, одиноких, багатодітних родин та інших.

Зокрема, допомагають одиноким стареньким людям у проведенні сільськогосподарських польових робіт, у прибиранні території біля домівок, надають благодійну допомогу продуктами харчування, та і просто відвідують одиноких літніх людей, спілкуючись з ними, молячись разом та допомагаючи по господарству.

Парафіяни створили власний «банк одягу», який розмістили у церковній дзвіниці, призначили відповідальних і тепер всі бажаючі можуть принести від себе для інших, а потребуючі можуть постійно вільно отримувати попраний, попрасований та гарно складений одяг і користуватися на здоров’я.

Також волонтери звернули увагу, що в деяких старих домівках одиноких людей сильно пошкоджені двері-вікна. Тому отець Віталій, який вдома має свою невелику столярну майстерню, разом з помічниками безкоштовно відновлюють або й повністю замінюють при необхідності дерев’яні вікна-двері, щоб старенькі люди, які мають мізерні пенсії, могли проживати у нормальних умовах, особливо в зимово-осінній період.

Також декілька бабусь отримали відновлені ліжка з матрасами, які пожертвували для них небайдужі парафіяни.

Однак, для реалізації багатьох справ, потрібні певні кошти, тому в храмі постійно стоять скриньки пожертв для соціального служіння і багато парафіян прилучаються посильною фінансовою допомогою.

Минулого року парафія виграла грант на виготовлення та встановлення по селу ящиків для роздільного збирання пластмаси, паперу та інших побутових відходів, які можна переробляти повторно. Такі ящики виготовлено і вони будуть служити для покращення екології і повторної переробки сировини.

Цікавою акцією на парафії є те, що один з підприємців, який має велику плантацію смородини, щороку жертвує частину врожаю для бідних людей. Волонтери збирають смородину і передають стареньким людям, щоб вони споживаючи цю цінну ягоду, зміцнювали своє здоров’я та продовжували свої літа.

Нещодавно волонтери парафії брали участь у Весцерковному он-лайн-Форумі соціального служіння, де презентували свою діяльність.

Багато акцій в селі Лісна Слобідка активні парафіяни проводять, не фіксуючи їх, бо вважають, що чинити добро і допомагати потребуючим потрібно не для людської слави, а для Божої.

Тому нехай Милосердний Господь, бачачи їхні добрі діла, благословляє та допомагає кожному, хто прилучається до справ соціального служіння потребуючим.

Caritas Kolomyia